Duet kurczakowo-orzeszkowy

0 (0 ocen)

To pyszne połączeni chrupiących orzeszków z delikatnym mięsem drobiowym.

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg filetu z kurczaka,
    - 2 garście orzeszków ziemnych, niesolonych,
    - 1 duży ząbek czosnku,
    - 1 cebula,
    - 3 łyżki kaszki kukurydzianej,
    - 2 łyżeczki octu winnego jabłkowego,
    - ¾ szklanki rosołu,
    - Sos sojowy, pieprz, sól,
    - Olej do smażenia

Duet kurczakowo-orzeszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duet kurczakowo-orzeszkowy 1. Filet kroimy w kostkę, doprawiamy solą i 2 łyżkami sosu sojowego. Pozostawiamy na 2 godziny. Między czasie na patelni należy uprażyć orzeszki.
    Cebule kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso (wcześniej obtoczone w kaszce kukurydzianej). Gdy mięso zrobi się miękkie dokładamy do niego orzeszki, ocet, około 2 łyżki sosu sojowego. Całość podlewamy rosołem i doprawiamy.
  • Duet kurczakowo-orzeszkowy 2. Smacznego

Porady

Potrawkę podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań drugich.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy