Taki obiad jest bardzo smaczny i syty. Połączenie duszonej czerwonej kapusty i kopytek to bardzo ciekawa propozycja na bezmięsny obiad. Kapustę czerwoną lubię z bardzo dużą ilością jabłek. Polecam przepis.
2 godz.
Składniki:
Kapusta:
1 średnia główka czerwonej kapusty
2 duże kwaśne i twarde jabłka
1 duża cebula
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżka octu jabłkowego
masło do smażenia
Kopytka:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, następnie gotujemy do miękkości, gdy będą miękkie dokładnie odcedzamy.
Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, następnie mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy nożem kilkucentymetrowe kluski, następnie tępą stroną noża możemy zrobić wzorek. Kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Należy bardzo uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski wyjmujemy łyżką cedzakową.
3.Na talerze nakładamy porcje kapusty i klusek. Podajemy. Smacznego.
Komentarze