Duszona dynia na zimę

4.51 (150 ocen)

  • 25 min

Przepis na tą dynię dostałam ob babci. Jadłam z nią pierogi i naleśniki więc bez wahania mogę polecić ;)

  • 25 min

Składniki:

  • Nie podaję dokładnych proporcji gdyż każda dynia ma inna wagą i miąższ :
    miąższ wykrojony z dyni
    masło śmietankowe
    sól , pieprz
    woda
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Duszona dynia na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Miąższ z dyni wyjmujemy łyżką.
  • dynia 2. W garnku rozpuszczamy masło , tyle by zakryło dno , wkładamy dynię , posypujemy przyprawami- mieszamy.Dusimy do zmięknięcia na wolnym ogniu.
  • dynia 3. Zawartość garnka , przecedzamy , odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Wystudzoną dynię nakładamy w torebeczki śniadaniowe i wkładamy do zamrażalki ( w moim przypadku jedna porcja to 4 czubate łyżki )

Porady

Do pierogów polecam gotowane mięso kurczaka z farszem dyniowym , a do naleśników biały ser / twaróg , ja tak właśnie jadłam :) ( przyprawy wg. uznania)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Farsz Masło Mrożonki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować