duszona golonka z indyka w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

Pyszna duszona golonka indyka duszona w słodko-kwaśnym sosie.

Składniki:

  • 1 duża lub 2 mniejsze golonki z indyka
    łyżka masła
    łyżka oleju rzepakowego
    2 duże cebule pokrojone w ósemki
    4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    otarta skórka z cytryny
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
    łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
    łyżeczka kminu rzymskiego
    szczypta szafranu (opcjonalnie)
    łyżka koncentratu pomidorowego
    1-2 łyżki miodu
    500 ml rosołu, u mnie z indyka
    2 pigwy, obrane i pozbawione gniazd nasiennych, drobno pokrojone
    sól
    pieprz
    zmielone ziele angielskie
    papryczka chili

    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona golonka z indyka w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron.
  • 2. Zmniejszamy ogień. Do mięsa dodajemy masło. Dokładamy cebulę, czosnek i posiekane chili. Dusimy przez chwilę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy. Podsmażamy razem przez minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rosół, miód i drobno pokrojoną pigwę. Doprowadzamy do wrzenia. Po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez około 3 godziny, mięso powinno łatwo odchodzić od kości.
  • 3. Proponuję podawać z kuskusem i ulubioną surówką.

Porady

Świeże owoce pigwy możemy zastąpić dżemem pigwowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować