Duszona kapusta kiszona w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapuste kiszoną odciskamy z soku i wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą tak aby ją lekko zakryła. Dodajemy lisc laurowy i ziarenka ziela oraz masło. Dusimy pod przykryciem do momentu aż woda praktycznie wyparuje a kapusta będzie miękka.
2.Kabanosa i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kabanosa, następnie dorzucamy cebule.Gdy kabanos i cebula się przyrumieni dodajemy mąkę i mieszamy w celu uzyskania jednolitej zasmażki.
3.Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy.Przyprawiamy pieprzem, majerankiem i przyprawą uniwersalną. Mieszamy i chwilę jeszcze dusimy. W razie gdyby kapusta byłaby zbyt kwaśna, mozna dodać trochę cukru.
Komentarze