Potrawa jest wyśmienita i świetnie nadaje się na piątkowy obiad.
55 min
Składniki:
80 dag filetów z ryby, np. mintaja
50 dag jabłek
2 łyżki oleju sojowego
20 dag śmietany jogurtowej
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
cukier
1/2 pęczka natki pietruszki
Duszona ryba w jabłkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2.Połowę jabłek układamy na dnie posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wykładamy rybę i przykrywamy resztą jabłek.
Oprószamy solą, pieprzem oraz cukrem.
3.Pieczemy 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 °C. Odkrywamy, polewamy śmietaną i pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Posypujemy potrawę.
Komentarze