Duszona wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę dodać sos sojowy, pieprz i dobrze wymieszać
2.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać
3.Na patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć cebulę, dodać szczyptę soli i dusić do miękkości, dodać czosnek, rozmaryn, ziele i jeszcze chwilę dusić
4.Mięso oprószyć mąką, przemieszać. Rozgrzać patelnię z pozostałym olejem wrzucić mięso i szybko obsmażyć
5.Połączyć mięso z cebulą, wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu ok 45 minut
6.Jabłka umyć pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i razem ze śliwkami dodać do mięsa i dusić jeszcze 15 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem
Komentarze