Duszona wieprzowina

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Połączenie jabłek, suszonych śliwek i chudego mięsa daje smak temu daniu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej
    2 kwaśne jabłka
    garść suszonych śliwek
    2 średnie cebule
    1 ząbek czosnku
    2 szkl bulionu warzywnego
    3 łyżki mąki
    3 łyżki oleju
    gałązka rozmarynu
    4 ziarka ziela angielskiego
    1 łyżka sosu sojowego
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę dodać sos sojowy, pieprz i dobrze wymieszać
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać
  • 3. Na patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć cebulę, dodać szczyptę soli i dusić do miękkości, dodać czosnek, rozmaryn, ziele i jeszcze chwilę dusić
  • 4. Mięso oprószyć mąką, przemieszać. Rozgrzać patelnię z pozostałym olejem wrzucić mięso i szybko obsmażyć
  • 5. Połączyć mięso z cebulą, wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu ok 45 minut
  • 6. Jabłka umyć pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne i razem ze śliwkami dodać do mięsa i dusić jeszcze 15 minut. W razie potrzeby doprawić. Podawać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować