2 udka z indyka, u mnie każde miało około 1 kg
duża marchewka
seler
duża pietruszka
świeża papryczka chili
2 cebule
3 łyżki sklarowanego masła
główka czosnku
Duszone "golonki z indyka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawy rozcieramy w moździerzu.
2.Przyprawami nacieramy dokładnie udka. Udka skrapiamy olejem. Jeszcze chwilę je masujemy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
3.W garnku o grubym dnie, ja użyłam żeliwnego roztapiamy masło. Na maśle na dużym ogniu obsmażamy mięso ze wszystkich stron.
4.Po obsmażeniu mięsa zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojone warzywa. Dolewamy 2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez kilka godzin, aż mięso będzie miękkie.
Komentarze