Polędwiczki wieprzowe to wspaniale, delikatne i soczyste mięso, na dodatek bardzo łatwe do przygotowania. Prawdę mówiąc to chyba jeden z moich ulubionych obiadów.
Duszone polędwiczki (w sosie własnym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Umyte, osuszone i oczyszczone z włókien mięso kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm, każdy oprószam lekko solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso z obu stron, na rumiano (najlepiej podzielić mięso na dwie porcje). Usmażone mięso zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i smażę do zeszklenia na tym samym oleju. Z powrotem przekładam mięso, zalewam je wodą by je prawie pokryła, dodaję majeranek i paprykę i posiekany czosnek, lekko wszystko solę i oprószam pieprzem. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok. 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Komentarze