Duszone polędwiczki (w sosie własnym)

4.06 (268 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Polędwiczki wieprzowe to wspaniale, delikatne i soczyste mięso, na dodatek bardzo łatwe do przygotowania. Prawdę mówiąc to chyba jeden z moich ulubionych obiadów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:

    0,5 kg polędwiczek wieprzowych
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    0,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.06 (268 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone polędwiczki (w sosie własnym) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Umyte, osuszone i oczyszczone z włókien mięso kroję na plastry grubości ok. 1,5 cm, każdy oprószam lekko solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewam olej na patelni i obsmażam mięso z obu stron, na rumiano (najlepiej podzielić mięso na dwie porcje). Usmażone mięso zdejmuję z patelni, a na nią wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i smażę do zeszklenia na tym samym oleju. Z powrotem przekładam mięso, zalewam je wodą by je prawie pokryła, dodaję majeranek i paprykę i posiekany czosnek, lekko wszystko solę i oprószam pieprzem. Przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok. 35-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować