Duszone udka w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć i obficie natrzeć przyprawami. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.W rondlu rozgrzać niewielką ilość oleju. Włożyć zamarynowane udka najpierw skórą do dołu.
3.Zrumienić z obu stron. Udka odłożyć.
4.Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
5.Dołożyć pokrojone wzdłuż na ćwiartki ogórki i chwilę dusić.
6.Następnie dodać majeranek i tymianek, włożyć zrumienione udka. Całość zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 25 min.
7.Po około 15 min mięso odwrócić.
8.Z jabłek wyciąć gniazda nasienne. Owoce pokroić na małe kawałki, natkę pietruszki posiekać - dołożyć do rondla. Dusić jeszcze 10 min.
9.Po tym czasie mięso wyjąć. Pozostałą wodę, śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać - zawiesiną zagęścić potrawkę. Chwilę gotować i doprawić do smaku. Potrawkę podawać do mięsa. Udka można również włożyć do potrawki i chwilę razem podgrzewać.
Komentarze