Duszone żeberka z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić na porcje, posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin. Następnie posypać połową mąki i obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do garnka a na patelnię wsypać resztę mąki i zrobić złotą zasmażkę. Dodać ok. 1/2 litra wody, mieszając zagotować i dodać do żeberek.
2.Warzywa po oczyszczeniu pokroić i dodać do żeberek. Posypać przyprawami, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodać śmietanę i zagotować.
3.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać żurawinę i chwilkę smażyć. Następnie dodać jabłka, posypać majerankiem, przykryć i dusić kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec posypać miętą i wymieszać.
Komentarze