Duszonki z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy małe, okrągłe klopsiki. Klopsy obsmażamy na rumiano na rozgrzanej oliwie.
2.Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Buraka kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroimy w plasterki.
3.Na dno garnka wrzucamy pokrojone masło lub margarynę. Następnie do garnka nakładamy porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószamy solą i pieprzem. Układamy klopsiki i znów nakładamy porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).
Komentarze