Duszonki z klopsikami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Latem potrawę przygotowuję w kociołku na ognisku.

  • 50 min

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego wieprzowego,
    1 łyżeczka soli czosnkowej,
    1 jajko,
    2 łyżki bułki tartej,
    1 kg ziemniaków,
    2 marchewki,
    1 duży burak ćwikłowy,
    2 cebule,
    200g kiełbasy cienkiej,
    4 łyżki masła lub margaryny,
    oliwa,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszonki z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z masy formujemy małe, okrągłe klopsiki. Klopsy obsmażamy na rumiano na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Buraka kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroimy w plasterki.
  • 3. Na dno garnka wrzucamy pokrojone masło lub margarynę. Następnie do garnka nakładamy porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószamy solą i pieprzem. Układamy klopsiki i znów nakładamy porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować