Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Pyszne jesienne danie. Na samo wspomnienie tego smaku cieknie mi ślinka. Idealna propozycja na jesienny obiad lub kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • • 2 dynie makaronowe lub piżmowe
    • garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
    • 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
    • 1 duża czerwona cebula
    • słoik zielonych oliwek
    • słoik suszonych pomidorów
    • 6 łyżek zalewy z pomidorów
    • 15 dag kaszy gryczanej
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 10 dag tartej mozarelli
    • łyżeczka ziół prowansalskich
    • łyżeczka oregano
    • sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
    • tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować