Dynia makaronowa zapiekana i kasza jaglana z kleksem śmietany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

zapiekanka

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
    300 g mięsa mielonego
    150 g sera żółtego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta cynamonu
    oregano
    bazylia
    pieprz ziołowy

    1 szkl kaszy jaglanej
    śmietana lub jogurt.

Dynia makaronowa zapiekana i kasza jaglana z kleksem śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy.
    Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem, jajkiem przyprawami i 100 g sera żółtego. Nakładamy nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem.
    Zapiekamy ok 30-35 min

    W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko w 2 szkl wody i odstawiamy pod przykryciem.
    Do porcji dyni podajemy kaszę z kleksem śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy