Dyniowy grysikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta (2/3) wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec cisto (15 – 20 min).
2.Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i razem z masłem oraz 1 i ½ szklanki mleka gotować 15 min. Po tym czasie wlać pozostałą ilość mleka (2 i ½ szklanki), dodać miód, wsypać imbir i cynamon oraz wsypać kaszę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 5 min. Na końcu wbić jajka i energicznie wymieszać.
3.Gorącą masę wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch nałożyć kawałki pozostałej ilości ciasta (1/3).
4.Piec 40 min (180 st. C). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze