Dyniowy grysikowiec

0 (0 ocen)

Kruchy miodownik z masą grysikową z dodatkiem dyni i przypraw korzennych. Ciasto pełne aromatu, które umili niejedno ponure, szare popołudnie.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki maki pszennej
    6 łyżek miodu
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    200 g śmietany 18%
    2 jajka
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    500 g miąższu dyni
    1 L mleka
    8 – 10 łyżek miodu (do smaku)
    150 g masła
    2 jajka
    po 1 łyżeczce mielonych przypraw – imbiru, cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowy grysikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dyniowy grysikowiec 1. Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść i podzielić na 2 nierówne części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta (2/3) wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i podpiec cisto (15 – 20 min).
  • Dyniowy grysikowiec 2. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i razem z masłem oraz 1 i ½ szklanki mleka gotować 15 min. Po tym czasie wlać pozostałą ilość mleka (2 i ½ szklanki), dodać miód, wsypać imbir i cynamon oraz wsypać kaszę. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 5 min. Na końcu wbić jajka i energicznie wymieszać.
  • Dyniowy grysikowiec 3. Gorącą masę wyłożyć na podpieczony spód, na wierzch nałożyć kawałki pozostałej ilości ciasta (1/3).
  • Dyniowy grysikowiec 4. Piec 40 min (180 st. C). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować