Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym i orzechami

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree to moje ulubione. Dzięki dyni zyskuje ono piękny kolor, którego nie da się „podrobić” oraz wilgotność. Jeśli takie ciasto połączy się z orzeźwiającym powidłem i chrupiącymi orzechami, sukces kulinarny mamy gwarantowany.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 600 g mąki,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 0,5 szklanki gęstego puree z dyni,
    • 3 jajka,
    • Szczypta soli,
    • 5 dag świeżych drożdży,
    • 12 dag margaryny mlecznej
    Dodatkowo:
    • Słoiczek powidła śliwkowego,
    • Około 15 dag orzechów włoskich,
    • Jajko do posmarowania ciasta,
    Lukier:
    • 1,5 - 2 łyżki mleka,
    • Około 4-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Powidła

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie składników do rozczynu 1. CIASTO:Mleko wlewamy do garnka w którym będziemy przygotowywać ciasto i podgrzewamy je. Do letniego dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz rozkruszone drożdże. Całość mieszamy, by dodane składniki dokładnie połączyły się z mlekiem. Drożdże i cukier powinny się rozpuścić. Gotowy rozczyn pozostawiamy na około 10- 15 minut do wyrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do przestygnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, dynię, pozostały cukier oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszego purée. W połowie wyrabiania wlewamy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Po tym czasie powinno dobrze odchodzić od dłoni i garnka.
  • wyrośnięte ciasto 2. Tak przygotowane pozostawiamy w cieple na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • wyłożenie powidła i orzechów na ciasto 3. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o wymiarach około 40x50 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy powidłem śliwkowym. Powidło posypujemy pokrojonymi orzechami.
  • nacięcie 4. Brzegi ciasta delikatne zawijamy do środka, po czym całość zwijamy, formując roladę.
    Uformowaną roladę przecinamy wzdłuż , nie nacinając jednak jednego z końców.
  • zaplatanie 5. Otrzymane połówki zaplatamy ze sobą, formując nasze ciasto. Uformowane przekładamy na dużą blaszkę. Gotowe smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
    Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na kratkę i delikatnie lukrujemy. Całość dodatkowo posypujemy siekanymi orzechami i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • lukrowanie 6. LUKIER: Mleko łączymy z cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier. Gotowym smarujemy ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować