To pyszna, rozgrzewająca czekolada o złocistym kolorze:). Polecam na jesienne, zimne i pochmurne wieczory. Filiżanka takiego smakołyku z pewnością poprawi nam humor. Dynia w połączeniu z czekoladą smakuje pysznie. POLECAM!
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 0,5 litry mleka,
• 100 gram białej czekolady,
• 1,5 szklanki puree z dyni,
• cynamon do smaku,
• kardamon do smaku,
• bita śmietana,
• czekoladowe rurki, cynamon do dekoracji,
Dyniowa rozgrzewająca czekolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu jak czekolada się rozpuści.
2.Gotowe mleko z czekoladą zdejmujemy z ognia i dokładamy do niego dynię.
3.. Miksujemy całość, jednocześnie dodając cynamon i kardamon.
4.Tak przygotowaną dyniową czekoladę porcjujemy do przygotowanych szklanek. Na wierzch wyciskamy bitą śmietaną. Śmietanę oprószamy dodatkowo cynamonem. Jako element dekoracyjny wykonałam rurki z gorzkiej czekolady.
Czekoladę podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.
Komentarze