Dyniowa szarlotka

0 (0 ocen)

Szarlotka w nieco innej odsłonie

Składniki:

  • 4-5 średnich jabłek
    3/4 szklanki puree z dyni
    3 łyżki masła + 110 gram
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki cynamonu
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki śmietany 18 %
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta imbiru
    1/2 łyżeczki soli
    3/4 szklanki brązowego cukru

Dyniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Jabłka przełóż do rondelka,dodaj 3 łyżki masła i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj miód i połowę cynamonu. Wymieszaj i smaż do momentu aż miód się rozpuści. Odstaw na bok.
  • 2. W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i pozostałe masło. Wyrób kruszonkę ,odłóż 3/4 szklanki.
    Do pozostałej kruszonki dodaj sodę,puree z dyni,śmietanę,jajka i wymieszaj.
    Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką.
    Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy