Dyniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obierz,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Jabłka przełóż do rondelka,dodaj 3 łyżki masła i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj miód i połowę cynamonu. Wymieszaj i smaż do momentu aż miód się rozpuści. Odstaw na bok.
2.W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i pozostałe masło. Wyrób kruszonkę ,odłóż 3/4 szklanki.
Do pozostałej kruszonki dodaj sodę,puree z dyni,śmietanę,jajka i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 50 minut.
Komentarze