Dyniowa zupa z karotką

0 (0 ocen)

Co roku z utęsknieniem czekam na dynie i zupę wykonaną z jej udziałem. Tym razem warzywo to połączyłam z marchwią. Takie zestawienie jest nie tylko pyszne, ale daje wyrazisty, żółto- pomarańczowy kolor!

Składniki:

  • Zupa na 5 porcji:
    • 2 marchwie,
    • 1 kg dyni,
    • 1 pomarańcza,
    • 1 duża cebula,
    • 1 kostka rosołowa drobiowa,
    • łyżka startego świeżego imbiru,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • szczypta cynamonu,
    • papryka ostra do smaku,
    • oliwa,
    • śmietana do podania.
    • chipsy jarmużowe do podania
    Chipsy jarmużowe:
    • 2 dorodne łodygi jarmużu,
    • oliwa z oliwy,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dyniowa zupa z karotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażanie cebuli i marchwi 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość smażymy razem około 5 minut.
  • dodanie dynii 2. Między czasie dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do marchwi. Całość podlewamy około 1,5 litra wody, dodajemy kostkę rosołową oraz imbir. Składniki przykrywamy i gotujemy do momentu jak dynia stanie się miękka.
  • miksowanie 3. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. W trakcie miksowania dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawy. W zależności od tego jaką chcemy uzyskać gęstość zupy możemy dodać przegotowanej wody.
    Zupę krem stawiamy na ogniu, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
    Gotową porcjujemy na talerze. Dekorujemy kleksem gęstej śmietany i jarmużowymi chipsami. Lekko oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.
    CHIPSY:
    W trakcie gotowania zupy przygotowujemy chipsy. Umyty i osuszony jarmuż obieramy z grubych łodyg, urywając zgrabne kawałki liści. Liście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami.
    Następnie blaszkę z jarmużem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Całość zapiekamy około 10 -12 minut w 150°C do momentu jak liście staną się chrupkie.

Porady

Pysznym jesiennym dodatkiem do zupy jest jarmuż. Całość smakuje rewelacyjnie!!! POLECAM!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jarmuż Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować