Dyniowe babeczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babeczki na kruchym cieście z delikatnym nadzieniem z dyni. Mocno aromatyczne- smak dyni zaostrzają korzenne przyprawy - cynamon i imbir.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło: 150 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - dynia: 0.5 kilograma
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana 30% słodka: 250 mililitrów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier brązowy: 0.75 szklanki
    - mleko: 0.25 szklanki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - imbir: 1 łyżeczka

Dyniowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
    Dynię pokroić w kawałki , włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowenego masłem, i na wierzch poukładać resztę masła w kawałeczkach. Piec ok 30 minut w temp 180 stopni ( dynia powinna być całkowicię miękka). Zmiksować w blenderze na puree. Wystudzić.
    Schłodzonym ciastem wyłożyć foremki na babeczki. Ponakuwać widelcem kilkakrotnie każde ciasto w foremce.Wymieszać puree z dyni i resztę składników. Wylać na foremki wyłożone ciastem i piec ok 40 minut.
    Przed podaniem babeczki powinny dokładnie wystygnąć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy