Dyniowe ciastka owsiane z żurawiną i orzechami

0 (0 ocen)

Lubię wypróbowywać nowe przepisy. Te ciastka są świetne na 2 śniadanie z kubkiem jogurtu. Jeśli masz w domu dynię i nie wiesz jak ją wykorzystać to wypróbuj ten przepis. Ciastka są też swietną przekąską dla dzieci. Przepis ze strony jadlonomia.com (lekko zmieniłam)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    pół łyżeczki sody
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki imbiru
    ¼ łyżeczki soli
    1 ½ szklanki płatków owsianych (dałam błyskawiczne, drobno zmielone)
    ¾ szklanki oleju kokosowego(roztopione) lub masła (zimne i drobno posiekane)
    ½ szklanki cukru trzcinowego
    ¾ szklanki puree dyniowego
    garść orzechów, posiekanych
    garść żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Ciasteczka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę moczymy we wrzątku ok 10 minut. Piekarnik (bez termoobiegu) rozgrzewamy do 170 stopni. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy cukier i przyprawy, mieszamy i wsypujemy płatki. Do mąki dodajemy olej/masło i puree dyniowe. Dodajemy też orzechy i żurawinę. Zagniatamy i formujemy płaskie placuszki- rozmiar dowolny, mi wyszło ok 30 szt (2 blachy z piekarnika).

Porady

Puree z dyni Dynię kroimy na duże kawałki (ze skórą). Pieczemy do miękkości w 180 stopniach (ok.godzinę). Wydrążamy ze skóry i blendujemy. Można mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować