Dyniowe kluseczki są dobrą propozycją dla maluszków. Są bardziej wartościowe niż kluseczki z ziemniaków, a przy tym ładnie wyglądają i prowokują małe dzieci do spróbowania.
Dyniowe gnocchi z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować. Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kostkę i upiec. W tym celu kawałki dyni polać oliwą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu oba składniki zmiksować i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
2.Do masy dyniowo-ziemniaczanej dodać jajko, przyprawy i połowę mąki. Ja dodaję pół na pół mąki pszennej i orkiszowej. Gnocchi są wtedy bardziej wartościowe. Resztę mąki dodawać stopniowo w czasie zagniatania ciasta. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić je na małe plasterki. Z plasterka zrobić kuleczkę i przycisnąć widelcem - dzięki temu uzyskuje się kształtne kluseczki.
3.Kluseczki gotować partiami. Na osolony wrzątek wrzucić pierwszą porcję klusek i poczekać do wypłynięcia. Potem gotować jeszcze około 3 minut.
4.Podawać natychmiast po ugotowaniu. Dobrze smakują z masłem i parmezanem, ale można też stosować różne sosy.
Komentarze