dyniowe gnocchi z parmezanem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Dyniowe kluseczki są dobrą propozycją dla maluszków. Są bardziej wartościowe niż kluseczki z ziemniaków, a przy tym ładnie wyglądają i prowokują małe dzieci do spróbowania.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 300 gramów
    - oliwa z oliwek do upieczenia dyni: 2 łyżki
    - ziemniaki: 200 gramów
    - mąka: 150 gramów
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - gałka muszkatołowa świeżo starta: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - parmezan , starty: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Dania główne

Dyniowe gnocchi z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i ugotować. Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kostkę i upiec. W tym celu kawałki dyni polać oliwą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po przestudzeniu oba składniki zmiksować i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Do masy dyniowo-ziemniaczanej dodać jajko, przyprawy i połowę mąki. Ja dodaję pół na pół mąki pszennej i orkiszowej. Gnocchi są wtedy bardziej wartościowe. Resztę mąki dodawać stopniowo w czasie zagniatania ciasta. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić je na małe plasterki. Z plasterka zrobić kuleczkę i przycisnąć widelcem - dzięki temu uzyskuje się kształtne kluseczki.
  • 3. Kluseczki gotować partiami. Na osolony wrzątek wrzucić pierwszą porcję klusek i poczekać do wypłynięcia. Potem gotować jeszcze około 3 minut.
  • 4. Podawać natychmiast po ugotowaniu. Dobrze smakują z masłem i parmezanem, ale można też stosować różne sosy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować