Dyniowe leniwe z tapioką

0 (0 ocen)

Leniwe uwielbiamy z córeczką, często robimy. Mąż nie przepada, a te... podkradał nam z talerza ;)

Składniki:


  • 180 g twarogu półtłustego
    150 g puree z dyni
    1 jajko
    120 g mąki pszennej typ 450
    25 g mąki z tapioki
    0,5 łyżeczki kurkumy
    2 szczypty soli
    oraz:
    3 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka ksylitolu

Dyniowe leniwe z tapioką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić twaróg, dodać puree z dyni, wbić jajko i wymieszać całość dokładnie.

    Dodać kurkumę i sól, wymieszać.

    Na koniec dodać mąkę z tapioki i mąkę pszenną. Wyrobić jednolite ciasto.

    Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 4.
    Z każdej części uformować wałeczek. Pokroić ukośnie na kluseczki.

    Kluski wrzucać na osolony wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia, na wolnym ogniu. Odcedzić.

    Masło klarowane i ksylitol wrzucić do rondelka, roztopić.
    Porcje kluseczek polać słodkim masłem i od razu podawać

Komentarze

Podobne przepisy