Dyniowe, pieczone pączki

4.51 (193 ocen)

Takie pączki to „rarytas” :). Nie tylko mają mniej kalorii od tradycyjnych, ale też wzbogacone są o pyszne i zdrowe warzywo, czyli dynię. Polecam przygotować je nie tylko w karnawale. Jeśli dysponujemy mrożonym puree z dyni możemy je przygotować o każdej porze roku.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 600 gram mąki,
    • ok 0,5-3/4 szklanki mleka,
    • 120 gram masła
    • 6 dag drożdży,
    • 0,5 szklanka cukru,
    • 2 duże jajka,
    • 0,5 szklanki gęstego purée z dyni,
    • szczypta soli
    Wykończenie:
    • ¼-1/3 kostki masła,
    • 2-3 łyżki cukru kryształu,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Dyniowe, pieczone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie do rozczynu składników ciasta 1. Połowę mleka podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże oraz 1 łyżkę cukru i mąki. Dokładnie wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie topimy masło i pozostawiamy go do przestygnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostałe mleko, cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę.
  • wyrośnięte ciasto 2. Pod koniec dodajemy tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy dodatkowo mleko ( Ilość dodanego mleka zależy od gęstości dyni.). Jeśli natomiast jest rzadkawe dodajemy mąkę. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • wycinanie 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je grubość około 1,5 cm. Za pomocą obręczy lub szklanki wycinamy koła. W każdym za pomocą kieliszka wycinamy mniejsze.
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowane porcje ciasta przekładamy na blaszkę i pozostawiamy je na około 15 minut, by podrosło. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pączki pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w 180°C. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe wykańczamy cynamonowym cukrem.
  • studzenie 5. W miseczce łączymy cynamon z cukrem. Masło rozpuszczamy. Upieczone, jeszcze letnie bułeczki smarujemy pędzelkiem po wierzchu rozpuszczonym masłem. Następnie dość obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Całość odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować