Moje dzieci uwielbiają takie placuszki a nawet mąż nimi nie pogardzi. A że sezon dyniowy rozpoczęty więc często u nas goszczą. Są delikatne i puszyste a dzięki dyni treściwsze.
Dyniowe placuszki na maślance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy stopniowo maślankę miksując na wolnych obrotach i powoli wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.Gdy ciasto będzie wyrobione wsypujemy startą dynie i mieszamy łyżką.
3.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
4. Na rozgrzaną patelnie z olejem łyżka nakładamy porcje i smażymy na złoty kolor z obydwu stron (ja do smażenia placuszków wykorzystałam foremkę kwiatka). Układamy na ręczniku papierowym do odsączenia, polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze