Dyniowe placuszki na śmietanie z suszoną żurawiną i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatne placuszki bez użycia jajek, co nie znaczy,że są gorsze. Pyszne, lekkie i sycące danie na śniadanie lub obiad na słodko. Zapraszam:)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g śmietany 12%
    15 g suszonej żurawiny
    15 g rodzynek

    Składniki dodatkowy:
    135 puree z dyni

    Składniki robocze:

    1 lyżeczka proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
    10 g cukru brzozowego lub łyżka miodu
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Puree

Dyniowe placuszki na śmietanie z suszoną żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1g5w2av 1. Do miski przełożyć puree z dyni*. Dodać śmietanę i wymieszać.
  • image-1p9rq2a 2. Następnie dołożyć cukier brzozowy,przyprawy i po raz kolejny wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów wymieszać.
  • image-1hv8iub 3. Na koniec wrzucić bakalie i po raz ostatni wymieszać.
  • image-1kv9esk 4. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i posmarować odrobiną oleju. Kłaść łyżką ciasto i piec z obu stron na rumiano. Smacznego!

Porady

* puree z dyni można przygotować: obraną dynię pokroić i włożyć do piekarnika i gdy będzie miękka zmiksować, lub ugotować z małą iloscią wody do miękkości a następnie zmiksować. - z podanych składników wyszło 7 placuszków -całość dostarcza 432 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Dynia Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować