Dyniowo-brzoskwiniowa zupa-krem z lekką nutką karmelu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzień dobry, u Was też tak słonecznie jak we Wrocławiu? Dzisiaj miałam ochotę na zupę krem i oto ona. Dyniowo- brzoskwiniowy krem z lekką nutką karmelu:)

  • 30 min

Składniki:

  • 450g dyni, 3 małe brzoskwinie, 200ml śmietanki 30%, 300ml wody, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu cayenne, 1,5 łyżki oleju kokosowego. Opcjonalnie prażone migdały lub pestki dyni do dekoracji.

Dyniowo-brzoskwiniowa zupa-krem z lekką nutką karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie umyć obrać, pokroić w kostkę. Brzoskwinie umyć, wyjąc pestki i pokroić na ćwiartki.
    W garnku rozpuścić olej, dodać cukier i dynie i smażyć na średnim ogniu przez około 5-7 minut ciągle mieszając. Następnie wlać wodę, wymieszać i gotować przez około 10 minut, aż dynia zmięknie. Dodać przyprawy, brzoskwinie i śmietankę, wymieszać dokładnie, poczekać aż się zagotuję i zblendować. Podawać z prażonymi migdałami lub pestkami dyni. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy