Do tej pory z dynią nie miałam większych przygód, ale kiedy przygotowałam ten cudowny sos, który nadaje się na zupę lub dodatek do ryżu, dynia stała się moim ulubionym, jesiennym przysmakiem. ;)
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- dynia bez pestek: 1 kilogram
- Czerwona papryka: 4 sztuki
- czosnek: 2 sztuki
- marchew: 2 sztuki
- cebula: 2 sztuki
- wiórki kokosowe: 100 gramów
- suszony imbir: 2 łyżeczki
- sól morska: 2 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 50 mililitrów
- słoiki 300 ml: 4 sztuki
Dyniowo - kokosowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne oraz najbardziej miękkie błonki, następnie kroimy w plastry, paski i kosteczkę. Układamy ją na dnie prodiża, wysmarowanego oliwą z oliwek.
Paprykę myjemy, usuwamy nasionka oraz gorzkie części, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Cebulę siekamy w półksiężyce, marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy obrane ząbki czosnku. Całość pieczemy przez godzinę, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą oraz imbirem i wieńcząc dzieło dodajemy wiórki kokosowe.
Sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez dziesięć minut. Pozostawiamy na całą noc, otulone ręcznikiem na zakrętce.
Doskonałe jako sos do makaronów, ryżu lub jako zupa. ;)
Komentarze