Dyniowo - kokosowe marzenie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do tej pory z dynią nie miałam większych przygód, ale kiedy przygotowałam ten cudowny sos, który nadaje się na zupę lub dodatek do ryżu, dynia stała się moim ulubionym, jesiennym przysmakiem. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia bez pestek: 1 kilogram
    - Czerwona papryka: 4 sztuki
    - czosnek: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - wiórki kokosowe: 100 gramów
    - suszony imbir: 2 łyżeczki
    - sól morska: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - słoiki 300 ml: 4 sztuki

Dyniowo - kokosowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne oraz najbardziej miękkie błonki, następnie kroimy w plastry, paski i kosteczkę. Układamy ją na dnie prodiża, wysmarowanego oliwą z oliwek.

    Paprykę myjemy, usuwamy nasionka oraz gorzkie części, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Cebulę siekamy w półksiężyce, marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy obrane ząbki czosnku. Całość pieczemy przez godzinę, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą oraz imbirem i wieńcząc dzieło dodajemy wiórki kokosowe.

    Sos przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez dziesięć minut. Pozostawiamy na całą noc, otulone ręcznikiem na zakrętce.

    Doskonałe jako sos do makaronów, ryżu lub jako zupa. ;)

Komentarze

Podobne przepisy