Ciasto dyniowe z figami i pomarańczą, przełożone kremem.
4 godz.
Składniki:
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki puree z dyni
30g drożdży
30g masła
sok i skórka z pół pomarańczy
3-4 duże świeże figi
Kruszonka:
50g mąki
25g cukru
35g masła
Krem:
200g serka na sernik (takiego z wiaderka)
300ml śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnuszku wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Dodać dwie łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wsypać do miski. Dodać pozostały cukier, puree z dyni, skórkę i sok z pół pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Jeśli będzie bardzo luźne, można dosypać odrobinę mąki. Należy jednak pamiętać, że im luźniejsze ciasto tym bardziej puszyste będzie po upieczeniu. Kiedy już ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki, wlać stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 24cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Figi pokroić w grube plastry. Na wyrośniętym cieście ułożyć figi i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty.
2.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, cukier, sok z pomarańczy i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę ciągle miksując. Spód ciasta przełożyć do tortownicy, wyłożyć krem, przykryć górą ciasta i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze