Dyniowo-razowe naleśniki z twarożkiem

0 (0 ocen)

To pyszne, razowe naleśniki z dyniowym akcentem. Jako, że dynia lubi czekoladę, nie mogło jej tu zabraknąć:). Takie wykończenie idealnie komponuje się kolorystycznie i smakowo z całością. Do tego serowe nadzienie i otrzymujemy zdrowszą wersję naleśników.

Składniki:

  • Ciasto:
    • ok 2 szklanki mleka,
    • 1 szklanka mąki razowej pszennej typ 2000,
    • 1/3 szklanki mąki tortowej,
    • 2-3 łyżki gęstego puree z dyni,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady do podania
    Nadzienie:
    • 500 g sera (u mnie z wiaderka),
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier puder do smaku,
    • 1 duże żółtko.
    • ok 3 łyżki mleka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Ser

Dyniowo-razowe naleśniki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie 1. NADZIENIE:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego cukier waniliowy, mleko oraz żółtko. Całość miksujemy słodząc do smaku (około 1-2 łyżki).
  • składniki ciasta 2. CIASTO:Do miski z mlekiem wsypujemy sypkie składniki oraz dodajemy jajka i dynię.
  • gotowe ciasto 3. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • smażenie 4. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
  • przekładanie 5. Gotowe naleśniki przekładamy przygotowanym twarożkiem i składamy w trójkąty. Naleśnikowe trójkąty procujemy na talerze. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Mąka razowa Olej Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować