Dżem agrestowy

4.45 (182 ocen)

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest naprawdę pyszny. A przetarty przez sitko jest bardzo delikatny.

Składniki:

  • 1,2 kg zielonego agrestu
    400 g cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Marmolady

Dżem agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest umyj, oderwij ogonki i czarne wąsy. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na wolnym ogniu. Mieszaj często. Agrest zmiękknie i zacznie się rozpadać. Gotuj całość ok. 1 godziny.
  • 2. Do takiej ilości dżemu będziemy potrzebowali 4 malutkie słoiczki (takie po koncentracie pomidorowym albo chrzanie). Wyparz je i wytrzyj do sucha, zakrętki również.
  • 3. Ugotowany agrest zmniejszy objętość, zmieni kolor na ciemno bordowy i zgęstnieje. Przetrzyj go porcjami do innego garnka, przez sitko z drobnymi oczkami. Gdyby dżem się wystudził należy go zagotować i taki gorący nakładać do słoiczków i od razu zakręcać.
  • 4. Piekarnik nagrzej do 130 st. C i wstaw słoiki, ale tak by sę nie dotykały. Praż je przez 30 minut. Delikatnie wyciągaj i gorące ustawiaj na szmatce do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować