Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem

4.5 (193 ocen)

  • Łatwy

Słodki dżem o ciekawym smaku

  • Łatwy

Składniki:

  • - miąższ z dyni: 2 kilogramy
    - brzoskwinie bez skórki i pestek: 1 kilogram
    - cukier: 250 gramów
    - kardamon mielony: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście bez skóry i pestek) przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny, aż dynia puści sok. Garnek stawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu aż dynia się rozgotuje (zajmie to ok. 1,5 godziny). Wtedy dodajemy pokrojone w dość drobną kostkę brzoskwinie, całość mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut, na koniec dosypując kardamon. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować