Dżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko.
60 min
Składniki:
1 kg dyni bez skórki
500 g gruszek
1/3 szkl wody
1 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 mała cytryna
Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w drobną kostkę, podlewamy wodą, Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również kroimy w kostkę. Kiedy dynia będzie już odpowiednio miękka dokładamy owoce, cukier i wanilię. Gotujemy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cynamon. Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 80 stopniach około 20 minut.
Komentarze