Dżem dyniowy z nutką cytryny, wanili oraz cynamonu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dżem, który po prostu za mną chodził. Śledził po blogach. Na dżem dyniowy. Zafascynowana dżemem dyniowo-pomarańczowym postanowiłam stworzyć swój przepis, na swój dżem, z dodatkiem cytrusów, ale nie pomarańczy a cytryn :) I tak oto powstał mój dżem!

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500 g obranej dyni
    1,5 cytryny
    150 g cukru
    laska wanilii
    1/2 (płaska) łyżeczki cynamonu
    woda do podlewania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem dyniowy z nutką cytryny, wanili oraz cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię kroimy w drobną kostkę, podlewamy sokiem z 1,5 cytryny, dodajemy laskę wanilii (ja dałam w całości) i podlewamy ok 1/3 szklanki wody. Stawiamy na małym ogniu, w rondelku z grubszym dnem. U mnie tutaj znowu idealnie sprawdził się mój zielony rondelek. Wszystko będzie się dusiło ok 1,5-2 godzin. Przynajmniej u mnie to tyle trwało. Dusimy tak długo aż dynia się rozpadnie na kawałki, można później zblendować wszystko, odparować wodę, soki. Pamiętajcie o zaglądaniu, podlewaniu i mieszaniu co jakiś czas. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy je, ustawiamy do góry dnem.

Porady

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie dżemy polecam dać trochę więcej cukru, ale to wszystko można posmakować, wypróbować. No i oczywiście na koniec można dać żelfix, w przypadku większych ilości zrobionego dżemu, by dłuzej się utrzymał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować