Dżem jeżynowy z rumem

0 (0 ocen)

Dżemy w mojej rodzinie schodzą jak ciepłe bułki. Staram się je zmieniać dodając różne składniki, bo wszystko może się znudzić. Rum nadaje dżemowi, ciekawy posmak i świetnie komponuje się z jeżynami. Alkohol jest całkowicie odparowany więc bez obawy można podać go także dzieciom.

Składniki:

  • 1kg jeżyn
    500g cukru
    400ml rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem jeżynowy z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem jeżynowy z rumem 1. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Jeżyny myjemy, zasypujemy cukrem i odparowujemy.
  • Dżem jeżynowy z rumem 2. Dolewamy rum i...
  • Dżem jeżynowy z rumem 3. ... kontynuujemy gotowanie aż owoce zaczną się rozpadać.
  • Dżem jeżynowy z rumem 4. Przecieramy przez sito oddzielając pestki. Pozostałe na sitku pestki przelewamy niewielka ilości gorącej wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować