Jeden z moich ulubionych dżemów. Najlepszy do naleśników.
1 godz. 40 min
Składniki:
- 1 kg rabarbaru różowego lub czerwonych części łodyg ze zwykłego rabarbaru
- ok 600 g cukru (w zależności od kwaśności rabarbaru)
- 2 pomarańcze
- 2 laski wanilii
Dżem rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, kroimy w plastry (jeśli jest gruby i twardy najpierw zdejmujemy wierzchnią skórkę). Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Pomarańcze myjemy, obieraczką do warzyw zdejmujemy kilka sporych „wiórów” skórki pomarańczowej. Następnie pomarańcze pozbawiamy białej skórki i błonek, kroimy na małe kawałki. Pomarańcze, laskę wanilii oraz skórki pomarańczowe razem z rabarbarem umieszczamy w rondlu z grubym dnem i smażymy ok. 15-20 min, aż dżem zgęstnieje (od czasu do czasu mieszamy i lekko dociskamy, aby przyśpieszyć rozpadanie się rabarbaru). Laski wanilii i kawałki skórki pomarańczowej wyjmujemy. Skórki wyrzucamy, laski rozcinamy i nożem wyjmujemy nasionka. Dodajemy je do dżemu, mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Komentarze