Dżem rabarbarowo - imbirowy

0 (0 ocen)

Pyszny dżemik , świetnie nadający się do naleśników, ciast i rogalików.

Składniki:

  • - 3 łodygi duże rabarbaru
    - 6 łyżek cukru
    - 1 łyżeczka suszonego imbiru lub kawałeczek startego świeżego- do smaku

Dżem rabarbarowo - imbirowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w mniej więcej dwu centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy na patelnię lub do rondla, zasypujemy cukrem i gotujemy . Jak rabarbar puści już sok i stanie się papkowaty dodajemy imbir i gotujemy do zgęstnienia. Dżem jest dobry jak przykleja się do łyżki. Przekładamy go do wyparzonego słoiczka- jeszcze gorący i zakręcamy. Można jeśli chcecie dodatkowo zapasteryzować ale ja już tego nie robię, Podana ilość składników jest na mały słoiczek dżemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy