Dżem śliwkowy z dynią i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć , usunąć pestki, włożyć do rondla z grubym dnem, podlać 1/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem na dość dużym ogniu ok. 10 minut.
Od czasu do czasu zamieszać.
Do lekko rozgotowanych śliwek dodać dynię obraną i pokrojoną w kostkę, a następnie gruszki obrane , bez gniazd nasiennych.
Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż owoce zmiękną, następnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier i dalej smażyć już odkryte do uzyskania ulubionej gęstości.
Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Spróbować czy dżem jest dość słodki,jeśli nie dosłodzić wg uznania, chwilę pogotować.
Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i zapasteryzować 15 minut.
Komentarze