Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem

4.5 (188 ocen)

Połączenie jabłek i śliwek jest zalecane nawet w „Kuchni Polskiej” ze względu na małą zawartość pektyn w śliwkach a dużą w jabłkach – co pozwala regulować strukturę i konsystencję dżemu. Dodatkowo na zdjęciu możecie podziwiać nadziane nim rogale.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
    1 szklanka cukru
    2 twarde jabłka
    2 laski cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    2 łyżki cukru z wanilią
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i oczyszczamy.
    Do garnka wlewamy szklankę wody i cukier.
    Gotujemy syrop.
    Dodajemy do niego 1/3 śliwek.
    Gdy się rozgotują studzimy go.
    Po wystudzeniu dodajemy do niego resztę owoców , anyż, cynamon, cukier z wanilią i starte jabłka.
    Gotujemy godzinę aż się zredukuje.
    Pozbywamy się przypraw i przekładamy do gorących , czystych i wyparzonych słoików.
    Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
    Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anyż Jabłka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować