Smak trochę odmienny od zwykłych dżemów, a co za tym idzie oryginalny:). Sami komponujemy wyrazistość jego smaku przez dodatek cynamonu, goździków i soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny można użyć kwasku cytrynowego!.
Składniki:
Składniki:
• 1 kg śliwek,
• 800 gram (waga dyni po obraniu),
• kilkanaście goździków (12-15),
• 300 gram cukru trzcinowego,
• sok z cytryny do smaku,
• cynamon do smaku (około 1,5 łyżeczki),
Dżem śliwkowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie kroimy w kostkę.
2.Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek.
3.Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Całość stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy. Gotujemy do momentu jak dynia i śliwki zmiękną.
4.Miękkie składniki zdejmujemy z ognia i miksujemy, by uzyskać jednolitą masę.
5.Zmiksowaną dynie i śliwki ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy do nich goździki, cynamon oraz sok z cytryny. Całość smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas mieszamy.
Gotowy dżem przekładamy do przygotowanych słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut
Komentarze