Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

Pyszny , naturalny i zdrowy . Zimą będzie jak znalazł do cieplutkiej bułeczki :)

Składniki:

  • ( z podanej porcji wychodzi 5 małych słoiczków )

    1,5 kg truskawek

    2 szklanki cukru

    sok z połowy cytryny

    1 laska wanilii

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek . Wrzucamy do garnka i wstawiamy na gaz . Gdy truskawki zaczną puszczać sok i się rozpadać dolewamy sok z cytryny oraz dodajemy wydrążone nasionka z wanilii . Dodajemy cukier i mieszamy . Uwaga bo dżem pryska i lubi się przypalać , dlatego należy często go mieszać . Gotujemy dżem do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji . Ja gotowałam go 2 x po 40 minut .

    Wystudzony dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy , po czym pasteryzujemy przez 15 minut . Przechowujemy w spiżarni lub w piwnicy .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy