Dżem truskawkowy - naturalny bez żadnych ulepszaczy!

4.48 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Nauczyłam się robić ten dżem od Mamy. Jest w 100% naturalny, bez dodatku żel-fixów i tym podobnych ulepszaczy, przez co jest bardzo zdrowy i smaczny!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • truskawki (łubianka)
    cukier (1 szklanka)
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy - naturalny bez żadnych ulepszaczy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dobrze wypłukać, wyszypułkować.
    Włożyć do garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej).
    Każdą warstwę truskawek przesypać cukrem, żeby puściły sok.
    Odstawić na około 1,5 godz w chłodne miejsce (można też na całą noc).
  • 2. Gdy puszczą sok zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć aż się rozpadną co jakiś czas mieszając.
    Rada: Lekko rozpadającym się truskawkom można pomóc rozgniatając je tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania dżemu, a krócej gotowany dżem będzie miał jaśniejszy kolor.
  • 3. Nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie wycieramy gwint w słoikach i zakręcamy suchą przykrywką.
    Pasteryzujemy około 20 min.

Porady

Zasypując truskawki cukrem nie przesadzajmy z jego ilością, zawsze można dosłodzić podczas smażenia. Gdy truskawki puszczą nam zbyt dużo soku odlewamy go do osobnych słoików - będziemy mieć w zimie na kompot do obiadu. W przepisie podałam proporcje bardzo małe - im więcej truskawek i cukru - tym więcej słoików :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować