Dżem truskawkowy z octem balsamicznym

5 (159 ocen)

Przez ocet balsamiczny i wanilię dżem ma bardzo ciekawy smak:) Chłopcy zawsze się o niego kłócą:)

Składniki:

  • 2 kg truskawek,
    2 laski wanilii,
    1 kg cukru,
    cytryna,
    3 łyżki octu balsamicznego.
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem truskawkowy z octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny. Następnie dodać nasiona z wanilii, startą skórkę z cytryny oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Wlać ocet balsamiczny i gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dżem można lekko zmiksować blenderem, przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować