Dżem węgierkowy

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Dżem ze śliwek węgierek idealny do rogalików, bułeczek, naleśników czy ciast, a nawet do samodzielnego konsumowania

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

    1/2 kg cukru

    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem węgierkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy, aż zaczną się rozgotowywać, wtedy całość miksujemy blenderem. Dodajemy cukier i gotujemy nasz dżem około 40 minut, aby uzyskał dobra konsystencję. Gorący rozlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować