Jesienią i zimą aż miło sięgnąć po słoiczek pełen aromatów lata, ale nie ten ze sklepowej półki. Najlepsze są zrobione własnoręcznie i przechowywane w zaciszu piwnicy czy spiżarni.
Składniki:
Proporcje na około 9 słoiczków
2 kg wypestkowanych wiśni
2 opakowania cukru żelującego 2:1 (ja użyłam Delecty)
1.Najpierw proponuję przygotować słoiki: dokładnie je umyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C aby się wysuszyły i wyparzyły. Nakrętki dokładnie myjemy i wycieramy do sucha.
2.Wiśnie oczywiście myjemy, oczyszczamy i usuwamy pestki. Wsypujemy do garnka najlepiej z grubym lub podwójnym dnem i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy i stawiamy na ogień. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez trzy minuty - wytworzy się piana. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze chwilę do momentu zniknięcia piany.
3.Używając rękawicy ochronnej wyjmujemy słoik z piekarnika, napełniamy dżemem , dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Czynność tą powtarzamy do momentu wyczerpania dżemu. Słoiki po ostydnięciu ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Komentarze