Dżem wiśniowy

4.5 (191 ocen)

Jesienią i zimą aż miło sięgnąć po słoiczek pełen aromatów lata, ale nie ten ze sklepowej półki. Najlepsze są zrobione własnoręcznie i przechowywane w zaciszu piwnicy czy spiżarni.

Składniki:

  • Proporcje na około 9 słoiczków

    2 kg wypestkowanych wiśni

    2 opakowania cukru żelującego 2:1 (ja użyłam Delecty)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw proponuję przygotować słoiki: dokładnie je umyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C aby się wysuszyły i wyparzyły. Nakrętki dokładnie myjemy i wycieramy do sucha.
  • 2. Wiśnie oczywiście myjemy, oczyszczamy i usuwamy pestki. Wsypujemy do garnka najlepiej z grubym lub podwójnym dnem i zasypujemy cukrem żelującym. Dokładnie mieszamy i stawiamy na ogień. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez trzy minuty - wytworzy się piana. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze chwilę do momentu zniknięcia piany.
  • 3. Używając rękawicy ochronnej wyjmujemy słoik z piekarnika, napełniamy dżemem , dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry nogami. Czynność tą powtarzamy do momentu wyczerpania dżemu. Słoiki po ostydnięciu ustawiamy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować