Dżem wiśniowo-agrestowy

4.48 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sezon wiśniowy uważam za otwarty. A na jego znakomity początek polecam doskonały, kwaśnawy dżem wiśniowo-agrestowy przepisu babci Anieli. PYCHA!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg wiśni
    1kg agrestu
    750g cukru
    laska wanilii lub opcjonalnie mały cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.48 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem wiśniowo-agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wydrylować. Agrest obrać z ogonków. Owoce gotować na wolnym ogniu z cukrem przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać miąższ z laski wanilii oraz sama laskę i gotować jeszcze około 15 minut. Po zakończeniu gotowania laskę wanilii wyciągnąć.
    Gorący dżem wlewamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

Porady

Słoiki zamiast wyparzać można włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C. Wysterylizują się kiedy Ty robisz dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować