Dżem z aronii i jabłek

4.29 (224 ocen)

Bardzo lubię sok z aronii, ale w dżemie dzięki skórce, jest o wiele więcej wartości odżywczych. Polecam do bułeczki na śniadanie, do naleśników i różnych deserów.

Składniki:

  • 500 g aronii
    500 g kwaśnych jabłek
    500 g cukru
    kora cynamonu
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.29 (224 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z aronii i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aronia 1. Owoce aronii oberwać z łodyżek, umyć i wsypać do garnka. Wlać 50 ml wody, przykryć garnek i postawić na średnim ogniu. Gotować do czasu, gdy owoce zaczną pękać, ok. 5 minut.
  • Jabłka 2. Jabłka obrać, pokroić, włożyć do drugiego garnka. Podlać resztą wody, przykryć i na średnim ogniu rozgotować.
  • Miksowanie 3. Aronię zmiksować.
  • Gotowanie 4. Jabłka powinny rozgotować się po 5 minutach. Gdyby były słabo rozgotowane to rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Wszystko razem 5. Przełożyć jabłka do aronii i dodać cukier.
  • Dżem z cynamonem 6. Dodać korę cynamonu i gotować na wolnym ogniu 15 - 20 minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Można krótko za pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Dżem z aronii

To może cię zainteresować