Dżem z aronii z jabłkami

4.5 (158 ocen)

Aronia, czyli niekiedy także nazywana czarną jarzębiną, ma cierpkie owoce o ciemnym zabarwieniu.

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
    1 kg cukru
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z aronii z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osączone z wody owoce aronii zemleć w maszynce do mięsa wyposażonej w sito z dużymi otworami. Do zmielonej aronii wsypać cukier, mieszając gotować około 8 minut.Następnie odstawić na kilka godzin-około 4.Następnie znów doprowadzić do wrzenia.Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami.Włożyć jabłka do wrzącego dżemu.Gotować jeszcze 12 minut.Gorący dżem włożyć do słoików.Pasteryzować 15 minut.

Porady

Zamiast mielić w maszynce ,po prostu zmiksować blenderem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować