Lubię piec, gotować i robić przetwory. Przez cały rok nie kupuję niczego gotowego w słoikach, bo mam w swojej spiżarni spore zapasy rozmaitych soków, dżemów i sałatek.
Dżem z jabłek i malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny przebieramy, płuczemy
na sicie, osączamy i zasypujemy
cukrem.
2.Jabłka myjemy, obieramy,
kroimy w ćwiartki lub plastry
i usuwamy gniazda nasienne.
Jabłka wkładamy do garnka
i wlewamy tyle wody, by tylko
je przykryła. Gotujemy na małym
ogniu, często mieszając,
by się nie przypaliły.
3.Jabłka mieszamy z malinami,
chwilę gotujemy na małym
ogniu, nie przerywając mieszania. Dżem odstawiamy do następnego
dnia.
4.Dżem gotujemy na małym
ogniu, mieszając, aż zgęstnieje.
Jest gotowy, gdy kropla wylana
na zimny talerz, krzepnie. Gorący
dżem wkładamy do słoików
i zakręcamy. Słoiki ustawiamy
do góry dnem, aż wystygną.
Komentarze