Dżem z truskawek

0 (0 ocen)

W moim domu nie może zabraknąć dżemu truskawkowego - uwielbiają go wszyscy. Jak tylko jest sezon na truskawki to zaczynam robić pyszny dżem truskawkowy ;)

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    1 kg cukru
    sok z 2 cytryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać i obrać z szypułek. Oczyszczone całe truskawki przełożyć do garnka, dodać sok z cytryn i cukier. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować tak ok. 10-15 min. co jakiś czas mieszając tak żeby truskawki się nie przypaliły. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoików, szybko zakręcić i odkładać słoiczki na ściereczkę do góry dnem. Słoiczki zostawiam tak do całkowitego ostygnięcia tak żeby wieczka dobrze się zassały. Po ostygnięciu jeśli wieczka nie strzelają czy też nie odskakują to znaczy że dobrze zassało i dżem przetrwa spokojnie do następnego sezonu truskawkowego. Oczywiście przetrwa ten czas jeśli domowe łakomczuchy go wcześniej nie zjedzą ;)

Porady

Jeśli truskawki są bardzo wodniste to można gotować je dłużej tak żeby woda odparowała. Ja dodatkowo zostawiam sobie ze dwie garstki truskawek i wrzucam je na ostatnie 3 min gotowania tak żeby w słoiczkach znalazły się też cale owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować